Viktige valg når du velger kikkertsikte

Her kommer en oppsummering om viktige momenter du bør vurdere før du kjøper et kikkertsikte.

Budsjett:

Kanskje den viktigste faktoren du har når du velger sikte er hvor mye penger du skal bruke. Mange velger å bruke mye penger på en rifle, og heller spare på optikken. Det er ikke noe jeg ville anbefale. De fleste rifler man får i butikken klarer fint å samle 3 skudd på 25mm på 100m. Det er mer enn nok presisjon til å kunne jakte småvilt på flere hundre meter, eller treffe blink på 800m. Det du får med en dyrere rifle er ofte bedre kvalitetsfølelse og de ekstra prosentene ytelse. Legger du heller penger i optikk kan det utgjøre forskjellen mellom å kunne ta skuddet på hjorten i skumringen, i det hele tatt se blinken pga dårlig kontrast eller at klikkverdiene stemmer over ens med retikkelet. Et kvalitetssikte, spesielt ett med god garanti kan følge deg i mange tiår og yte godt hele veien til pensjonsalderen. En tommelfingerregel er at man bør regne med å bruke minst like mye på sikte som på riflen når du legger totalbudsjettet. Velger du en rifle til 10000kr og et sikte til 20000 kr får du trolig en mye bedre opplevelse enn om du kjøper en rifle til 25000kr og et sikte til 5000kr… Rifler slites også på en helt annen måte enn et kikkertsikte. Noe som gjør at rifler som regel ikke lever like lenge som et kvalitetssikte. Skal man kunne drive sikker jakt på variert hold, og over 200m bør man bruke lasermåler og verifisert klikktabell. Lasermåler eller kombinert kikkert med lasermåler bør derfor også legges til totalbudsjettet. Personlig har jeg alltid med lasermåler på post, og når jeg ankommer så verifiserer jeg at området jeg har tenkt å skyte på er innenfor forsvarlig hold. Ganske mange ganger blir man overrasket over hvordan terrenget kan lure deg til å tro at avstanden er kortere enn hva den virkelig er.

Hva skal siktet brukes til:

Sikter som er optimale for preisjonsskyting på langt hold er ikke optimale på elgjakt i tett kratt. Skal du skyte raske skudd på kort hold er du mer tjent med feks ett 1-8×24 SFP sikte (ikke medforstørrende retikkel) enn et 5-25×56 FFP sikte (medforstørrende retikkel). Personlig vil jeg ikke anbefale høy zoom og medforstørrende presisjonsretikkel på storviltjakt på kort hold. Disse retiklene (trådkorset) blir alt for vanskelig å se når du er på lav forstørrelse til at de er nyttig på jakt. Det finnes selvfølgelig ingen regel uten unntak, feks er retikkelet på Athlon Helos BTR 2-12×42 FFP såppass smart designet at det vil være godt synlig på laveste forstørrelse.

På småviltjakt er det ofte supert med et tynt retikkel og høy forstørrelse. Man kan derfor ofte uten problemer velge et sikte med medforstørrende presisjonsretikkel, feks vil Delta Stryker HD fungere svært godt til både presisjon og langholdsskyting, samt småviltjakt og storviltjakt på middels til langt hold.

Forstørrelse og objektivstørrelse:

Moderne sikter som er designet for presisjonsskyting har ofte en maksimal forstørrelse på mellom 20x og 40x. For de aller fleste vil du leve godt med en maksimal forstørrelse på mindre enn 20x, da du ofte skyter bedre med litt mindre forstørrelse på normale hold og du ser godt blinken på 1000m mer 20x forstørrelse så lenge glasset er god kvalitet. Objektivdiameteren styrer hvor mye lys som entrer kikkertsiktet, og til slutt ditt øye. En grunn til å velge feks 56mm diameter objektiv på et 5-25x sikte er at du da har en større utgangspupil som sender lys inn i ditt øye, noe som gjør at posisjonering av øyet ikke blir like kritisk. Har du større objektiv blir imidlertid dybdeskarpheten dårligere, og det får man ikke gjort noe med. Noen produsenter lager derfor reduksjonsringer for sine største objektiv. Dette følger for eksempel med Element Optics sitt flaggskip THEOS, noe som gir deg et skarper bilde og større dybdeskarphet når du ikke har behov for like mye lys. Hvilken forstørrelse man trenger varierer fra person til person. Folk har forskjellige preferanser, skytestil og jaktmetoder. Generelt lever de fleste godt med 8-16x forstørrelse på skytebanen og 2-12x forstørrelse på jakt. Skal man skyte langhold er 5-25x forstørrelse populært.

Type tårn, retikkel og klikkverdi:

For å starte med det siste, så foretrekker jeg helt klart 0.1 MIL / 0.1mrad / 1cm på 100m klikk. Dette er enkelt å regne med i hodet, elektroniske skiver gir deg treff i millimeter og beregning av avstand med retikkelet blir enklere. Hvis målet ditt er 1m høyt og det tar opp 1mrad (vanlig mildot har 1mrad mellom hvert merke) er målet 1000m unna. Tar det opp 2 mrad er avstanden 500m.

Så og si alle siktene vi tilbyr er av metrisk type med MIL / MRAD retikkel og klikkverdi. Unntaket er kortholdssikter hvor du noen ganger kun har 0.5MOA klikk tilgjengelig. Disse er laget for å kun bruke tårnene under innskyting, og det er dermed ikke krise om du må frem med kalkulatoren på skytebanen, eller prøve og feile som mange gjør.

Retikkel for langhold, PRS og annen baneskyting er ofte mer komplisert enn klassiske “mildot” type retikler. De er designet på denne måten for å gi skytteren mulighet til å bruke retikkelet til å holde for både avstand og vind. I mer klassisk langholdsskyting bruker man ofte å skru for avstand og holde for vind (om vinden er ujevn), eller skru for både avstand og vind om vinden er jevn og forutisigbar. Bildene under viser to forskjellige retikler, et mer minemalistisk til venstre og et med bedre mulighet for å holde for både avstand og vind til høyre. Mange vil synes det til høyre er litt rotete, mens de som har vendt seg til å bruke det kan svært raskt og presist treffe vanskelige skudd på lange hold.

Når det gjelder type tårn er det generelt anbefalt å enten ha låsbare tårn eller tårn med lokk på når du er på jakt. Det reduserer sjansen for at du skrur på treffpunktet med en feiltagelse når du tar riflen ut av sekken, ned fra ryggen eller kravler deg gjennom et kratt. Skyter du mest banen og konkurranse er det ikke problem at ikke tårnene er låsbare, da det skal litt til å skru uten å gjøre det med vilje. De fleste av siktene på denne siden har også Zero stop, noe som reduserer sjansen for feil.

Garanti:

De fleste europeiske siktene leveres i dag med 10 års garanti. Dette er ikke dårlig med tanke på at reklamasjonsrett i Norge er 5 år. Leverandører som Athlon Optics og Element Optics tilbyr imidlertid livstidsgaranti uten krav til kvittering og registrering. Kjøper du et kvalitetssikte fra disse produsentene vet du at du kan stole på at de holder i årevis fremover. Et viktig moment om du skal kjøpe et kvalitetssikte som skal vare lenge!

Se denne lenken for enda mer ufyllende tips: https://element-optics.com/11-things-to-consider-when-choosing-a-riflescope/